Een nachtduik op de Serpent (Vrijdag 1 November)

Helaas geen Serpentfoto, het zicht was te slecht

Helaas geen Serpentfoto, het zicht was te slecht

Het leek Arjan en mijzelf een leuk idee om weer eens een kijkje te nemen op de Serpent, het betonnen wrak bij Scharendijke Haven. Zeker omdat het gerucht rondging dat het zicht weer goed was na een behoorlijk aantal teleurstellende duiken wilden we de gok wel gaan wagen. Bovendien konden we onze nieuwe duikvaardigheden, opgedaan tijdens de cursus grotduiken in open water eens in het echt uitproberen. Kort samengevat: een duik naar zo’n kleine 30 meter, s’nachts, als deco-duik met wrakpenetratie, frogkick toepassen en indien nodig een reel uitzwemmen.

We spraken af afgelopen vrijdag – Arjan kwam naar mij toe en gezamenlijk vertrokken we naar Scharendijke. Na een rit van een klein uur kwamen we in het donker aan. We waren niet de enige: een handvol duikers was ook aan het omkleden.

Nadat we waren omgekleed en nadat Arjan zijn eerste trap had  gerepareerd (de DIN plug zat los, de O-ring stulpte een beetje uit en lekte lucht) zwommen naar de boei aan de voorsteven van de Serpent. Het water was vol met organismen met bio-luminantie. Licht heen en weer zwaaien met je hand werd gevolgd door een explosie van lichtflitsen.  Erg mooi om te zien: die wil ik een keer op de foto gaan zetten.

Duikprofiel Serpent

Duikprofiel Serpent

We daalden af – in het begin was het zicht 3 tot 4 meter, maar zodra we in de buurt van de Serpent kwamen, werd het zicht al snel slechter: veel opgedwarreld slik waardoor het zicht niet veel meer was dan een meter. Het kan slechter, dus snel zwommen we voorbij de kajuit naar de eerste toegang naar het ruim. We kwamen nog een paar andere duikers tegen die voordeden hoe de normale flutterkick inderdaad veel stof laat opwaaien. Even een ok-teken naar elkaar en hup-naar beneden. Ook daar was het zicht niet al te best. Beneden aangekomen zagen we wat krabben rondscharrelen. Nadat we hadden getest hoe diep de sliklaag ondertussen was (bijna een armlengte) zwommen we een aantal heen en weer. Na zo’n 20 minuten werd de duik een deco-duik en stegen we op tot aan de bovenkant van het vrachtruim waar we een paar ruimtes gevuld met lucht vonden. Even je hoofd boven water op 20 meter diepte, maar niet inademen!!!  Tijdens de duik leerden we ook dat 3 verschillend afgestelde duikcomputers toch niet zo’n handig idee is: Arjan’s Vyper II gaf 3 minuten decotijd aan, mijn D9 (ingesteld op deepstops + P1) 8 minuten en mijn Vyper (ingesteld op P1) bestrafte me met zeker 10 minuten. Omdat we lucht genoeg hadden namen het meest pessimistische scenario van de 3 computers gecombineerd: een deepstop op 15 meter, en 10 minuten uithangen op 3 meter. Volgende keer toch maar eens instellingen met elkaar vergelijken of gewoon de tabellen volgen. Als het zicht iets beter wordt dan is er weer prima te duiken op de Serpent. Maar tot die tijd blijft het een beetje behelpen.