De eerste dag: ONK en ZK, 2014 editie

Oh jee, waar is Scharendijke?

Oh jee, waar is Scharendijke?

De eerste dag zit er weer op: Stefan, Sander en ik doen mee met de Onderwaterfotografie kampioenschappen. Stefan en ik hadden vroeg afgesproken: om kwart over zeven verzamelen in Barendrecht, spullen overladen in één auto en gezamenlijk op weg naar Zeeland. Scharendijke om precies te zijn. Onderweg kwamen we nog een omleiding tegen: de N57 was afgesloten. Omdat we toch lekker op tijd waren was dat geen probleem. De omleiding leek ons heel even terug te leiden naar Rotterdam, maar het bleek dat we met een hele wijde boog om Ouddorp werden heengeleid.

Toekomstig kampioenen?

Toekomstig kampioenen?

Daar aangekomen kwamen we nog een fervent fotograaf tegen: Sander, samen met Dewi. Sander en Dewi zaten op een camping ergens in Zeeland en hadden een “thuiswedstrijd”. Toch maar even op de foto, terwijl we de eerste plekken van het ZK, ONK en NK verdeelden.

In een een restaurant in een molen werd de aftrap gegeven van de kampioenschappen. Nieuw dit jaar was de mogelijkheid om mee te doen aan een extra categorie: videografie.  Na de aftrap en bekendmaking van de thema’s vlogen de eerste fotografen en videografen met rokende banden weg richting de duikstek. Ik moest eerst mijn flessen (bij)vullen. Als je buddy met een dubbel-12 aankomt dan moet je er wel voor zorgen dat je genoeg lucht bij je hebt! Wij besloten naar Het Koepeltje te gaan. Ik wist dat tussen de haven en het koepeltje een heel mooi dichtbegroeid gebied was die niet vaak bedoken wordt. Bovendien hoef je niet het hele &#%!-stuk te lopen maar kun je om de haven heen meteen te water. En dat deden we ook meteen na het omkleden. Helaas was het zicht, net als vorig jaar toch weer een beetje troebel – algenbloei en andere zooi in het water. Met andere woorden: oppassen met de backscatter dus flitsers zorgvuldig positioneren! Al snel vonden we onze plek, waar we als enige duikers (lekker rustig!) ons lekker konden uitleven. Er was veel te zien: Kreeft, Krab, Zwarte Grondel, Blonde grondel, groene wierslak, Grote vlokslak, Zeenaalden, Noordzeekrab, Garnaal en zelf een paar Ruthensparr grondels. Wat wij geschoten hebben wil ik om concurrentieredenen niet zeggen, maar Stefan heeft een heel fraai visportret geschoten en ik ben niet geheel ontevreden met mijn categorieën Macro en Visportret. Terug op de wal na de eerste duik hoorden we de aanwezige duikers al mopperen over het zicht. Ook kwamen we oud-kampioen Henny Blokvoort tegen. Die mocht om medische redenen  niet duiken maar dat weerhield ‘m niet om al snorkelend toch mee te doen aan de kampioenschappen. Het zou mij niets verbazen als hij met een paar interessante shots die niemand anders heeft op de proppen komt.

Supermacro garnaal

Supermacro garnaal

Voor de tweede duik plaatste ik wat verlengringen tussen mijn objectief en body. Omdat ik de foto’s toch al in de pocket had besloot ik voor supermacro te gaan. (De foto hiernaast is overigens van vorig jaar, publicatie van de nu gemaakte foto’s is nl. verboden!)

De tweede duik hebben we na een minuut of 65 moeten afbreken, Stefan probeerde het Grevelingenmeer leeg te drinken en dat viel wat slecht. Toen we uit het water kwamen bleek het overigens toch al tijd te zijn – snel kleedden we ons om en reden terug naar Scharendijke. Daar aangekomen konden we het niet laten om onze foto’s in het groot op een beeldscherm te bekijken. Er zaten slechte foto’s tussen, maar tjonge- ook een paar hele goeie! Nadat we de foto’s ingeleverd hadden kwamen we Sander en Dewi weer tegen. Die zaten op het terras lekker te genieten en we praatten nog wat na over de wedstrijddag. Het was Sander ‘redelijk’ vergaan maar hij was nog niet tevreden. Gelukkig is er nog een tweede wedstrijddag die we allemaal goed kunnen gebruiken. Daarover de volgende keer meer!