Clubduik Dreischor

Palaemon serratus

Palaemon serratus

Na een aantal cursussen is het eindelijk weer eens tijd voor lekker hobby-duiken: oftwel een clubduik in Dreischor.

Het weer zag er rustig uit, niet al te koud, maar ook niet echt warm. Aangekomen op de duikstek eerst even kijken: het water was glashelder. Dat beloofde een mooie duik te gaan worden. Terwijl Stefan en ik aan het omkleden waren kwamen Arjan en Raymond ook aangereden. Wat later dan gepland, maar dat was omdat Daphne ┬ábesloten had niet te gaan duiken, en Raymond daarom zijn droogpak nog moest halen van huis. (Anders was-ie nat gegaan, de bikkel). Even later stond iedereen klaar, maar oei: problemen: Stefan’s camerahuis gaf aan dat er een lek in zat. Omdat het – uit eigen ervaring – niet verstandig is dan te gaan duiken met de camera “al er een rood lampje brand” werd besloten de camera op het droge achter te laten en de buddy indeling om te gooien. Raymond met Stefan, Eric met Arjan.

Elysia virides - groene wierslak

Elysia virides – groene wierslak

Stefan en Raymond zwommen recht uit vanaf de steiger, en ontdekten een compleet rif op 10 meter diepte. Eentje die we nog niet eerder gezien hadden. Arjan en ik gingen linksaf en hielden de diepte beperkt. Je merkt dat het winter wordt: er was geen grondel meer te bekennen. Niet zo gek, het water is ondertussen nog maar 7 graden.  Krabben, kreeften en garnalen waren nog wel te vinden, evenals wat anemonen. Arjan ontdekte dat er tussen het wier grote

Ciona intestinalis

Ciona intestinalis

hoeveelheden wierslakjes zaten, de meeste nog maar zo’n 5 mm groot. Ook ontdekte hij dat dat zijn rits niet 100% waterdicht was en moest vanwege het binnenlopende vocht met bijbehorende kou het water verlaten. Ikzelf bleef nog even hangen bij een kolonie zakpijpen, Het blijven toch wel mooie dieren. Daar snel een foto van geschoten om daarna snel terug te gaan naar de auto. Daar had Stefan ondertussen een oude bekende gevonden: zijn duikgids van een vorige duikvakantie. Over toeval gesproken.

Afsluitend: een prima duik, water begint echt helder te worden. En ook kouder….